Институтът на условното осъждане според Наказателния кодекс от 1968 г. - Костадинова, Ралица (Научни трудове, 2020)
Настоящият доклад е посветен на института на условното осъждане и новите положения, които въвежда в него Наказателния кодекс от 1968 година. Разгледан е въпросът за законоустановеното изискване за постижимост на генералната и специалната превенция като предпоставка за прилагане на института. Съпоставен е режимът на изпитателният срок в сравнения с уредените в предходните наказателни закони. Отделено е специално внимание на възпитателните грижи като елемент на режима на изпитанието, въведен за пръв път през 1968 г. Очертани са два диференцирани подхода в правната уредба на условното осъждане. Първият, спрямо непълнолетните лица и вторият, свързан с вида на извършеното престъпление и възможността да се изпълни отложеното наказание.