Превенция на трудовите конфликти чрез усъвършенстване на администрирането на човешките ресурси - Радева, Веселка (Научни трудове, 2020)
Статията представя част от комплексно авторско научно изследване с главна цел: изследване позициите на работодателите при трудовите конфликти в организациите. Научният инструментариум включва логистичен, рационален и системен подход, както и логико-интуитивни, аналитични и статистически методи. Като основен информационен източник е използвана специализираната правно-информационна система Лакорда, в резултат на което са проучени и идентифицирани общо 31 152 регистрирани по съответния ред трудови спорове в Република България, за периода 2009 – 2014 г. Основната цел на настоящата статия е да се систематизират практически казуси, норми, правила и процедури за успешно администриране на дейностите по управление на човешките ресурси. Представени са препоръки от автора на научното изследване за превенция на нарушенията от страна на работодателите на трудовото законодателство в областта на изменение на трудовото правоотношение.