Оценка на възможността за прилагане на концепцията "контролинг" в конституционния модел на държавна власт и управление на Република България - Асенов, Емил (Научни трудове, 2021)
В студията се разглежда възможността за прилагане на концепцията „контролинг“ в конституционното устройство и системата за държавно управление на Република България. Анализът на съществуващите практики в управлението на организациите показва, че контролингът все-повече се утвърждава като водеща управленска концепция. Доказаният функционален потенциал на контролинга е предпоставка за неговото внедряване и прилагане в системата за държавно управление. За реализацията на тази идея в студията е дефинирано предложение за промяна на функциите и правомощията на президентската институция, с цел упражняване на надзор и последваща координация, относно целесъобразността и ефективността в дейностите осъществявани от изпълнителната власт. В предлагания конституционен модел са дефинирани, нови по-широки функции и правомощия на президентската институция в качеството ? на самостоятелна институция с неполитически характер, която трябва за гарантира неутралния статут и устойчивост на държавната администрация. Новата позиция на президентската институция в структурата на държавната власт ясно обозначава границите и разделението между политическата и неполитическата власт. Чрез нейните нови правомощията се създават допълнителни възможности, както за засилване на взаимния контрол и баланс между властите, така и за противодействие на автократични тенденции в държавното управление.