Оценка на ефекта от прилагане на програма ROWFIT при студентки от УНСС - Стоянова, Севдалина (Научни трудове, 2021)
Създаването на ефективни двигателни програми, насочени към подобряване на структурните и функционални параметри на студентите биха допринесли, както за редуциране на нездравословните им навици, така и за формирането на здравословен стил на живот. Статията представя част от изследване с основна цел оценка на физическата годност на студенти от УНСС и да се установи степента на влиянието на новата методика ROWFIT върху изследвани 8 показатели на физическата годност.. В основата на разработената методика са прилагане на дозирани физически упражнения с интервално-променлив характер на гребен ергометър в продължение на два семестъра. Предмет са някои основни показатели на физическата годност – общо 8. Пет от тях са регистрирани по време на натоварване на гребен ергометър – 500 м. Другите три теста са за оценка на динамичната сила на краката (троен скок от място), максималната сила (F max) на раменния пояс (повдигане на щанга от лег) и телесна маса. Стратегическо значение за постигане на целта е повишаването на адаптационния потенциал на студентите, който осигурява висок КПД (коефициент на полезно действие) на тяхната двигателна активност. Резултатите от изследването показват, че базирайки се на интервални тренировки с висока интензивност ROWFIT с комбинира серия от внимателно подбрани упражнения са довели до значителни позитивни промени във физическата годност на студените. Общата ефективност на използваната програма показва нейната целесъобразност и адекватност за оптимизиране на физическата кондиция и моторика на студентите. ROWFIT програма е достъпна, лесно приложима и подходяща както за самостоятелни, така и за организирани занимания.