Съвременни концепции в тренировката по волейбол - Иванов, Петър (Научни трудове, 2021)
Целта на настоящото изследване е да се проучат и анализират някои съвременни концепции в развитието на волейболната тренировка. Представени са различни подходи в структурирането на тренировката. Изведени са съображения по въпросите за натоварването и възстановяването. Подчертани са характерни ползи при използването на определен тип тренировки, както и мястото и ролята им в целогодишната подготовка на високо квалифицирани волейболисти. Специално внимание е отделено на упражненията за контрол на топката като средство за комплексно развитие на скоростно-силови качества и технико-тактически умения на висока скорост. Засегнат е и въпросът за индивидуалната тренировка на волейболиста като съвременна форма на работа, която отразява творческите търсения на треньори и състезатели за ефективно обучение и усъвършенстване. Проучените и анализирани концепции в съвременната тренировка по волейбол биха били полезни за специалистите по волейбол в хода на професионалната им работа.