Постигане целите на външната миграция: емпиричен анализ чрез модел на логистична регресия - Бошнаков, Венелин (Научни трудове, 2021)
Статията представя избрани резултати от анализа на данни от анкетно проучване сред български мигранти, проведено през 2017 г. след тяхното завръщане в България – временно или постоянно. Въз основа на отговорите на въпрос, осигуряващ самооценка на постигането на целите на осъществената външна миграция, е изследвано емпирично възможното взаимодействие между тази оценка и социално-икономическия профил на анкетираните мигранти. За тази цел е използван модел на бинарна логистична регресия с включени променливи за отразяване на демографски, социални и икономически характеристики, както и на такива за миграционния опит на респондента. Изведени са основните резултати относно детерминантите на възприетото постигане на миграционните цели от завърналите се мигранти.