Сегментът на вестници за хората от третата възраст – специфика и профили на изданията - Цанкова, Светла (Научни трудове, 2021)
Вестниците за хората от третата възраст са едни от малкото, които се развиват успешно въпреки сериозната криза на печатните издания в България през последното десетилетие. Целта на изследването е да потърси както общите тенденции за сегмента, така и специфичните характеристики на всяко отделно издание и да изведе формулата за добро позициониране на пазара, която те прилагат.Основните използвани методи са контент анализ, анализ на медийни проучвания и на статистически данни. Резултатите водят до извода, че всеки от седмичниците в сегмента е намерил своята специфична концепция и че се открояват няколко основни модела, които ще бъдат представени в настоящата студия. Анализът на сегмента показва, че успешната формула е: достъпна за потребителите цена, баланс между полезна и интересна информация и лоялна аудитория.Изследването е проведено в периода юни – юли 2020 г., а системното наблюдение на сегмента датира от 2010 г. до днес. Това позволява да се проследи процеса на неговото развитие и адаптация към настъпващите промени в пресата у нас. Добрите пазарни позиции на седмичниците за хората от третата възраст, за съжаление, рядко са обект на изследователското внимание, а те могат да бъдат добър модел за оцеляване на печатните издания в България.