Продажбите на дребно в условията на Covid-19 - Терезова, Силвия (Научни трудове, 2021)
Пандемията, свързана с Covid-19 засегна всички сектори. Епидемиологичната ситуация в страната и в ЕС, както и мерките за ограничение разпространението на вируса доведоха до рязко свиване обема дейност в търговията на дребно. Внезапната поява на Covid-19 доведе до промени в начина на живот и в поведението на потребителите при покупка на стоки в условията на пандемия. Търговците на дребно, изправени пред несигурността на бъдещето е необходимо да предприемат действия за адаптиране към тези промени. Целта на изследването е да се оцени въздействието на Covid-19 върху търговията на дребно и потребителското поведение. Измерител на обема дейност в търговията на дребно със стоки са нетните приходи от продажби. На база публикувани от НСИ и Eurostat данни за индексите на продажбите на дребно по съпоставими цени, сезонно и календарно изгладени са оценени темповете на изменение на нетните приходи от продажби в търговията на дребно и по групи стоки. Изследваният период е месец януари – юли 2020 г. Негативното въздействие на Covid-19 върху търговията на дребно е оценено чрез сравнение на темповете на изменение на нетните приходи от продажби в България и ЕС. От друга страна, изменението на нетните приходи от продажби на дребно е индикатор за промените в поведението на крайните потребители. Резултатите от изследването показват отслабване силата на негативното въздействие на пандемията върху търговията на дребно, като по-силно това е изразено за ЕС, отколкото за България.