Електронният маркетплейс като ключов бизнес модел в търговията - Гълъбова, Виолета (Научни трудове, 2021)
Дигитализацията през последните десетилетия преобрази търговията. Развиха се нови бизнес модели на базата на взаимна обвързаност и синергия в дейността на множество участници. Такъв бизнес модел е електронният маркетплейс, свързващ потребители с доставчици в единна екосистема. Целта на настоящата статия е да изведе характеристиките на електронния маркетплейс и предимствата на този бизнес модел, стимулиращи неговото развитие. За постигане на целта е приложен контент анализ на академични публикации, използвани са статистически данни, направени са терминологични уточнения. Изследването е ограничено в рамките на маркетплейс платформите за търговия със стоки и услуги, като са изключени платформи на социални медии, операционни системи и платежни такива.