Релационният капитал – теоретични основи и проявление в търговията на дребно - Николова, Иванка (Научни трудове, 2021)
В условията на икономика на знанието конкурентните предимства се постигат и отстояват предимно чрез стратегическо управление на интелектуалния капитал. Релационният капитал, за разлика от останалите елементи на интелектуалния капитал – човешки и структурен се формира и съществува извън търговската фирма. Целта на настоящата публикация е да изследва теоретичните основи на релационния капитал и неговото проявление в търговията на дребно. Използван е дескриптивен анализ на данни от анкетно проучване, проведено сред мениджъри на различни управленски равнища в някои търговски вериги от Сдружението за модерна търговия. Установена е значимостта на интелектуалните ресурси и в частност на релационните при създаване на ценност за търговските фирми.