Международните конфликти и използването на „хибридни подходи“ в началото на XXI век - Стоянов, Стоян (Научни трудове, 2021)
През последното десетилетие концепциите за постигане на превъзходство при международните конфликтите включват все по-интензивно използване на методи и инструменти, описвани като „хибридни“ дейности. Акцент при тези подходи е стремежа за оказване на ефективно въздействие и влияние чрез увеличаване на неопределеността и блокиране на ответни реакции, включително парализиране на процеса на вземане на решения в субект, цел на атака. Значима роля за направляването и осъществяването на „хибридни“ действия имат службите за разузнаване и сигурност.