Паназиатизмът – зараждане и идейно развитие в края на XIX – началото на XX век - Йонева, Елизабет (Научни трудове, 2021)
С оглед на динамичното развитие на Азия в края на XIX – началото на XX в. в контекста на разгръщането на империализма, темата за възникването и идейната еволюция на паназиатските концепции привлича специално внимание на изследователско ниво. Настоящото проучване разглежда ключовите измерения на процеса на зараждане на паназиатизма през този период. Анализират се основополагащите фактори за неговата поява в Япония, както и направленията за проява на „преливащия ефект“ към други държави, които възприемат тези идеи, но и формират свои собствени направления в неговото развитие. Представянето на основните вектори от развитието на паназиатизма е ориентирано към извеждането в сравнителна перспектива на неговото влияние в региона.