Данъчни нарушения и наказания. Понятие. Видовe - Чилова, Нина (Научни трудове, 2021)
Съгласно действащото законодателство данъчните нарушения се осъществяват по общия административен ред, което доказва тяхната родова принадлежност към административните нарушения. Техният фактически състав инкорпорира обективна и субективна страна, чиито елементи бележат известни специфики. Санкционирането на данъчните нарушения също бележи определени особености – липсва алтернативност, а има наличие на кумулация при установяване на административните наказания. По отношение на видовете административни наказания за извършени данъчни нарушения релевантна е разпоредбата на чл. 13 от ЗАНН.