Анализ на успеваемостта на студентите от държавен изпит на специалност „Счетоводство“, ОКС „бакалавър“, за периода 2017 – 2021 г. и на специалност „Счетоводство и контрол“, дистанционна форма за периода 2020/2021 г. - Башев, Явор (Научни трудове, 2022)
В статията са представени резултатите и изводите от анализа на резултатите на студентите от проведения държавен изпит на специалност „Счетоводство“, ОКС „бакалавър“, за период от пет години (2017 – 2021) и на студентите от дистанционна форма на обучение за учебната 2020 – 2021 г.Обект на изследване са проведените през месец юли на 2017, 2018, и 2021 г. държавни изпити на студентите от специалност „Счетоводство“, ОКС „бакалавър“ и проведения през юли 2021 г. държавен изпит на студентите от специалност „Счетоводство и контрол“.Предметът на настоящата статия е ориентиран към анализа на общата успеваемост по модули на студентите, и в частност на модул „Финансово счетоводство“ общо, по групи въпроси съдържащи се в модула и конкретни въпроси във всяка група на модула „Финансово счетоводство“. Учебната дисциплина „Финансово счетоводство“ е една от фундаменталните дисциплини и заедно с „Общата теория на счетоводството“ играе най-важната роля за формиране на основните теоретични познания и практически умения в студентите. Тя е включена в обхвата от дисциплини необходими за придобиване на квалификацията дипломиран-експерт-счетоводител.Целта на изследването е да се очертаят модулите, в които се акумулират най-много проблемни въпроси; да се изведат темите и естеството на въпросите от модула „Финансовото счетоводство“, които най-много затрудняват студентите; да се формулират факторите, които са повлияли върху успеваемостта на студентите и да се направят конкретни препоръки за подобряване организацията на провеждането на държавния изпит.