Управление на безопасността на храните в агрохранителната верига – предпоставка за производство на устойчиви продукти - Стоянова, Антоанета; Маринова, Величка; Стоилов, Даниел (Научни трудове, 2022)
В днешно време потребителските изисквания към стоките са многообразни и всеобхватни – качество и безопасност, производство, в унисон с околната среда, доставка в кратки срокове и на сравнително достъпни цени. Удовлетворяването на тези потребности е насочено към усъвършенстването на политиките и стратегиите по безопасност на храните чрез подобряване на дейностите от контрола и налагане на изисквания към всички участници от хранителната към агрохранителната верига. Създаването на условия и проследимост между всеки един от елементите на агрохранителната верига, както и въвеждането на подходи за гарантиране безопасността на храните е основната стратегия на ЕС за постигане на устойчивост при производството и потреблението на храни.Целта на настоящата разработка е чрез анализ да се представят предимствата на действащите подходи и механизми в управлението на безопасността на храните в съответствие с изискванията на международно утвърдени стандарти, насочени към производство на устойчиви продукти. Изведени са ползите от прилагане в практиката на системи за управление на безопасността на храните, като фактор, осигуряващ безопасността на предлаганите храни и даващ увереност на консуматорите за редуциран риск, свързан с тяхното здраве и живот. Използваната методология в изследването е подкрепена от систематичен преглед на изискванията заложени в стандарта ISO 22000: 2018 г. при идентифициране на процесите свързани със създаването на продукта. Резултатите показват, че прилагането на системен подход при управлението на безопасността на храните е в пряка връзка със стратегическите въпроси и целите на държавното управление в тази сфера.