Вотът на младите. Политическият избор на младите българи (2009 – 2021) - Янков, Калоян (Научни трудове, 2022)
Студията представя тенденции в политическия избор на младите българи на възраст 18 – 30 години, изведени чрез вторичен анализ на данни от електорални изследвания – екзит пол и официалните резултати от парламентарните избори в периода юли 2009 – април 2021 г. по данни от Централна избирателна комисия (ЦИК). На първо ниво, резултатите показват за кого гласуват младите хора и как се променя политическият им избор в периода юли 2009 – април 2021 г. На второ ниво – какъв е делът на младите хора сред упражнилите правото си на глас и сред отделните партийни електорални групи, има ли зависимост между изборните резултати на кандидатите и дела на млади хора сред избралите ги. На трето ниво е възможно да се види в каква степен гласуващият млад човек е парламентарно представен в българското Народно събрание.