Идентификация на проблемите при противодействието на контрабандата на тютюневи изделия в Република България - Цанкова, Гергана (Научни трудове, 2022)
Целта на настоящото изследване е да се идентифицират проблемите в политиките на противодействие на контрабандата с тютюневи изделия в правен, организацонно-координационен, комуникационен, икономически и социално-културен аспект, да се предложат мерки за усъвършенстване на противодействието на контрабандата с тютюневи изделия в страната и да се предложи концептуален модел за усъвършенстване на противодействието на контрабандата с тютюневи изделия в Република България. Моделът включва освен процесите, но и участниците в него. Целта на модела е да определи водеща институция по отношение противодействието на контрабандата с тютюневи изделия, която ще осигурява координация, комуникация и взаимодействие между компетентните държавни структури при прилагането на мерки за противодействие на контрабандата, контрол на движението на рискови стоки и товари на територията на страната. Предложеният нов модел за усъвършенстване на съществуващия такъв е надграден, като съществените елементи на системата за противодействие на контрабандата с тютюневи изделия от страна на участниците в него отразява навременно вътрешните и външните изменения на средата за сигурност и свързаните с него нови предизвикателства и социално-икономически фактори, които оказват влияние върху изменение на системата за управление на тези процеси. Моделът отразява информационната осигуреност в областта на международното сътрудничество и придобиването на информация за измененията на средата за сигурност, по отношение на контрабандата с тютюневи изделия, измененията на социално-икономическите фактори, които могат да доведат до стимулиране или намаляване на нивото на тази организирана престъпност. Това подпомага усъвършенстването на организационно-комуникационния аспект като част от общата международна и национална политика за противодействие на контрабандата с тютюневи изделия, насочена към споделянето на общите ресурси, планирането на международно ниво и адаптирането на националните структури по отношение на оперативното, тактическо и технологично осигуряване на това противодействие. Изследването се базира на декомпозиране и анализ на публични политики, които осъществяват и съдействат за противодействието на контрабандата с тютюневи изделия.