Еластичност на търсенето на хранителни стоки в България - Игнатова, Николинка (Научни трудове, 2023)
В настоящата разработка се изследва еластичността на търсенето на хранителни стоки в България. Направена е оценка на факторите на макросредата, които оказват влияние върху търсенето на хранителните стоки за времевия период 2020 – 2021 г. Целта на изследването е да се определи влиянието на ценовите и неценовите фактори върху продажбите на хранителните стоки в условията на инфлация (2021 – юли 2022 г.). Оценени са коефициент на еластичност на търсенето на тези стоки от изменението на цените им и коефициент на еластичност на търсенето им от изменението на доходите на населението. Приложен е сравнителен метод на анализ. Използвана е информация от НСИ и от Инфостат.