Обобщени етапи в развитието на труда и участието на човека в икономиката - Пиримова, Вера; Пиримова, Елка (Научни трудове, 2023)
В изследването е извършена класификация на по-големи етапи, в рамките на които настъпват по-съществени промени (трансформации) в характера, доминиращите видове труд и участието на човека в производството и икономиката. За тази цел е съставен и приложен комплексен критерий, според който са обособени пет обобщени етапа в развитието на труда в историческа перспектива. Трансформациите в труда на всеки етап са специфицирани и обвързани със съпътстващи ги значителни промени в цялата система от производствени фактори, в преобладаващия тип и секторна структура на икономиката. В изследването се прилагат общоприети методи и подходи, сред които историческият и логическият подход, принципите и средствата на икономическия анализ и синтез, на дедуктивния и индуктивния метод, на сравнителния анализ.