Принципи на управленското счетоводство: критичен анализ - Мусов, Михаил (Научни трудове, 2023)
В настоящата студия критично се анализират пет от основните набори от принципи в областта на управленското счетоводство, формулирани в световната счетоводна литература през последните осемдесет години. Целта на разработката е да очертае принципите на управленското счетоводство като проблемна изследователска област, която се нуждае от преразглеждане с оглед интегриране на съвременните постижения на науката. Идентифицирани са основните недостатъци на съществуващите принципи на управленското счетоводство. Тези недостатъци се дължат на теоретичния фундамент, въз основа на които са разработени моделите, или на използвания индуктивен подход. Те водят до безкритичното приемане на стария императив, че по дефиниция съществува пряка връзка между управленско-счетоводната информация и стойността на организацията. Недостатъчно осъзната остава опосредстваща роля на човешкия фактор, която превръща създаването на стойност в организацията в поведенчески проблем, изискващ поведенчески решения. Едно такова поведенческо решение е по-нататъшното разработване на съществуващите принципи на управленското счетоводство в полето на поведенческите науки. В това предположение се заключава и приносът на настоящата студия към счетоводната литература.