Емоционална интелигентност и двигателна активност при студенти в УНСС - Стоянова, Севдалина; Маркова, Зорница (Научни трудове, 2023)
В светлината на нарастващата хиподинамия, проблемите с психичното здраве и влиянието на психосоциалните фактори, става все по-важно да се разбере детерминиращата роля на емоционалната интелигентност при двигателната активност на студентите. Проблемът с двигателната активност и емоциите е особено актуален след световната пандемия през 2020 - 2022 г. Изследването има за цел да оцени емоционалната интелигентност (ЕИ) на студентите и предсказуемия й характер върху поведението и желанието им за физическа активност (ФА). Изследвани са 190 студенти от УНСС. Установява се, че емоционално осъзнатите студенти са по-активни двигателно, а заниманията с ФА може да бъде ефективен начин за подобряване на физическото, психологическото и емоционалното им здраве.