Икономика и демография: преглед на литературата - Костов, Любослав (Научни трудове, 2024)
Направен е обзор на съвременната емпирична литература относно влиянието на демографията върху икономическите резултати. От направения емпиричен преглед става ясно, че демографските процеси и производителността са двата най-важни фактора, обясняващи растежа на доходите на глава от населението. Влиянието на нарастването на населението и застаряването му върху икономическия растеж включва както отрицателни, така и положителни аспекти, като тези ефекти се променят във времето и са различни в краткосрочен и дългосрочен план. Пример за добра икономическа политика е инвестирането в човешки капитал, което би увеличило производителността на труда и би помогнало в смекчаването на отрицателните ефекти от определена динамика на демографските индикатори.