Съвременни аспекти на застрахователните приходи от издадени застрахователни договори - Котева, Надя (Научни трудове, 2024)
В настоящата статия се представят основните промени в отчитането на застрахователните приходи във връзка с издадените застрахователни договори. Поставя се акцент върху изискванията за представяне на застрахователните приходи в отчета за печалбите и загубите, които вследствие въвеждането на МСФО17 „Застрахователни договори“ коренно се различават от изискванията на предшестващия го стандарт. Фокусът на изследването е насочен към новия момент за отделно представяне на застрахователните приходи от издадени застрахователни договори спрямо останалите приходи от дейността. Направен е сравнителен анализ на отчетността и представянето на застрахователните приходи от застрахователни договори с модела, приложим до влизането в сила на МСФО17 „Застрахователни договори“.