Оценка на въздействието от внедряване на електробуси върху количеството на емитираните вредни емисии в гр. София - Гътовски, Илия (Научни трудове, 2024)
Транспортният сектор играе ключова роля в развитието на съвременните градове, но същевременно е един от основните източници на замърсяване на въздуха. В градове като София, където замърсяването на въздуха е сериозен проблем, модернизацията на градския транспорт е наложителна. В тази статия се анализира влиянието на внедряването на електробуси върху количеството на емитираните вредни емисии в София, като се разглеждат както настоящите данни до 2024 г., така и прогнозите за следващите 3-7 години. За оценка на въздействието се използва сравнителен анализ на данни за вредните емисии преди и след внедряването на електробусите. Използваните данни са на база експлоатационни показатели от „Столичен автотранспорт“ ЕАД и други източници като „Център за градска мобилност“ ЕАД и Столична община. Анализирани са количествата на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10), въглероден оксид (СО), въглеводороди (СхНх) и азотни окиси (NOx). Също така са направени прогнозни сценарий до 2030 г., базирани на текущите тенденции и планирани инициативи.