Кейнсовата и Нео-кейнсианската теории за икономическите кризи: някои теоретични аспекти - Пиперков, Петър (Научни трудове, 2024)
Кейнсианската традиция води началото си от Дж. М. Кейнс и според нея икономическите кризи са ендогенни явления. В статията е направен преглед на някои аспекти от тази традиция в светлината на разбиранията за флуктуациите от пазарното равновесие. Обект са школите в кенсианската теория, а предмет – техните възгледи за икономическите кризи. Целта на статията е да открои определени противоречия между идеите на Дж. М. Кейнс и последващите Кейнсиански школи, поради оригинални идеи на Кейнс, които в последствие отпадат от кейнсианската традиция, но са съществени за разбирането на генеалогията на кризите. Използвани са научни методи като историко-логически анализ, сравнителен анализ и синтез.