Средносрочната бюджетна прогноза като инструмент за формулиране на фискалната политика на България - Костов, Любослав (Научни трудове, 2024)
Целта на статията е да се оцени степента на достоверност в основните бюджетни параметри в средносрочната бюджетна прогноза на Министерство на финансите, която се явява и мотиви към законопроекта за Държавен бюджет всяка календарна година. Направен е преглед на основните фискални параметри в периода 2016-2021 г., както и тяхното изпълнение на касова основа. От направеният анализ, става ясно, че в наблюдавания период е налице значително разминаване между първоначално планираните параметри в приходната и разходната част на ЗДБРБ на Република България, от реално отчетените такива след това.