Осведоменост и обучение по киберсигурност във университетите в България. Съответствие с ISO 27001 - Павлова, Елица (Научни трудове, 2025)
Това проучване изследва текущото състояние на информираност и обучение по киберсигурност в университетите в България, с акцент върху съответствието със стандартите ISO 27001. С нарастването на цифровизацията необходимостта от стабилни мерки за киберсигурност става критична. Констатациите разкриват различни нива на осведоменост и готовност по отношение на заплахите за киберсигурността, заедно с липсата на стандартизирани програми за обучение. Направена е оценка на съответствието на съществуващите практики с изискванията на ISO 27001 и са идентифицирани пропуски в прилагането на политиката и обучението на служителите. Предоставени са препоръки за подобряване на образованието по киберсигурност, като се подчертава значението на проактивен и всеобхватен подход към киберсигурността в образователните институции.