Българската данъчна система в контекста на страните от Европейския Съюз: сравнителни аспекти - Ненкова, Пресияна; Николова, Величка; Ангелов, Ангел (Научни трудове, 2025)
Настоящото изследване разглежда българската данъчна система в контекста на страните от Европейския съюз. Чрез анализ на стойностите на фискални индикатори, измерващи данъчната тежест и илюстриращи данъчната структура, и на тяхното изменение в периода 1995 – 2022 г. е откроено мястото на България спрямо страните от Европейския съюз и са проследени ефектите от водената данъчна политика върху структурата на данъчните приходи в България. В хода на изследването се разглеждат и приложени политики в сферата на данъчното облагане в условията на кризи с акцент върху ролята и значението на използваните данъчни облекчения. Основните изводи, до които се достига са свързани с постигането на по-ниско данъчно бреме в България в сравнение с повечето страни от ЕС, което се дължи основно на облагането, произтичащо от преките данъци, като едновременно с това е налице по-висока данъчна тежест върху потреблението, но и относително ниска тежест на данъчните разходи в БВП и бюджетните приходи.