Влияние на управлението на българските служебни кабинети в периода 2021 г. - 2023 г. върху икономиката на страната - Беев, Ивайло; Неделчева, Йоана (Научни трудове, 2025)
В своя труд „The Economic Effect of Constitutions“ Персон и Табелини стигат до заключението, че конституцията пряко повлиява икономическите отношения в дадена страна. В студията е развита идеята, че действията на българските служебни правителства на Стефан Янев (май – декември 2021 г.) и Гълъб Донев (юли 2022 г. – юни 2023 г.), следствие от парламентарна криза и инструмент в ръцете на държавния глава, не оказват специфичното влияние върху макроикономическата динамика в страната – такова, каквото е характерно за редовните кабинети при президентските републики. Изразено по друг начин – служебните кабинети не трансформират икономическата политика по начин такъв, че да се говори за установяване на квази-президенстко управление (в икономически смисъл). Стъпвайки на зависимостите, които откриват Персон и Табелини между икономиката и основния закон при президентските и парламентарните републики, в изследването се достига до извода, че служебните кабинети в България се вписват към вече установената от редовните кабинети, с парламентарен характер, посока на икономическо развитие.