Тенденции в развитието на транспортния бранш през призмата на изкуствения интелект - Тупарова, Стела (Научни трудове, 2025)
Настоящото проучване е насочено към анализиране на еволюционната, в краткосрочен, и революционната, в дългосрочен план, промяна на икономическия сектор, а в частност и на транспортния бранш, през призмата на изкуствения интелект. Необходимостта от цялостна реформа на отрасъла, наложена от непрекъснато завишаващите сe изисквания на глобализирания свят, налага нуждата от внедряване на решения, които да окажат мащабно въздействие и да доведат до бързо постигнати резултати. В научния труд се застъпва тезата за ролята на изкуствения интелект в процеса на тази трансформация – той би могъл да бъде основна движеща сила по пътя към желаната промяна и да реализира успех в краткосрочен период, за разлика от конвенционалните идеи за смяна на облика на индустриите.